Марија Крсмановић

Дочек Васкрса

 

Након сивог и суморног Великог Петка, након мирне и хладне Велике Суботе, освануо је празник Христова Васкрсења.

И гле! Све оживе!

Сунце се пробудило из дводневног сна. Устало је и пожурило да позове исцрпљену и тужну природу, да сви заједно дочекају и прославе Васкрсење Христа Бога. Природа је послушала Сунце и организовала дочек Васкрсу:

Трава и цвеће набујаше; зазеленеше поља; зазеленеше ливаде; зазеленеше путељци и сокаци. И не само то. Жуте брошеве добише поља; беле брошеве добише ливаде; розе брошеве добише путељци и сокаци. И дрвеће је променило хаљине.

Беле овчице одлепршаше са плавог пашњака; по њему сада скакуће златно Јагње и гледа на Восток.

Зачуше се хор и оркестар. Сопрани и тенори гугутки, ласта и врапчића цвркућу добро познату мелодију уз харфу ветра. Када чује црквена звона, хору се придружи и мали псић који доприноси осмеху својим певањем.

А људи? Какав су они дочек припремили Воскресенију?

Они се, нажалост, нису договорили. Свако је прославио празник на свој начин: неко још увек спава; не иде се у школу, на посао, па се дремеж лако одужи. Неки су припремили дочек у виду шољицу кафе и омиљене серије. Неко је празник дочекао у свађи; неко са украденом ствари. Но нису сви такви. Неко цео дан проводи на Фејсу и Инстаграму, честитајући празник пријатељима и пратиоцима. И то је дочек Васкрса. Људи се тако радују. Честитали су свима, напунили стомаке и сада их ни пас ни црквена звона не могу пробудити.

Црквена звона? То се чују црквена звона? Шта се то чује поред хора и оркестра? Заиста, заиста се чују звона са Храма Светог Саве, са Дечана, Грачанице… Великом лоптом, званом Земља, надмећу се и: поју свештеници и монаси, кличу звона, узвикују деца, говори верни народ. Шта поју? Шта кличу? Шта узвикују? Шта говоре? Васкршњи тропар.

Земљу данас обилази тропар Васкрса на српском, грчком, руском, арапском… Земљом данас одјекује пуцање љуске јајета. Земља се данас црвени јaјима и кити дечијим смехом.

До краја света и века, бар ће један дочекати Ваксрс уз црвено јaје и речи: „Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и свима у гробовима живот дарова“. И Земља ће увек, на тај начин, бити лепша и боља.